Miten vaihtaa kellon ranneke?

Moni rannekello saa uudenlaisen ilmeen, kun kulunut ranneke vaihdetaan uuteen. 

Useat arvokellot, rannekellot ja älykellot toimitetaan asiakkaalle uutena joko metallirannekkeellta, nahkarannekkeella tai kangasrannekkeella. Ranneke on iso osa kellon "rannetuntumaa", laatuvaikutelmaa sekä ulkonäköä. Suurimmissa osissa rannekelloja on mahdollisuus helposti vaihtaa alkuperäinen ranneke tarvikeversioon. 

Rannekkeen vaihtaminen tuo vaihtelua suosikkikellosi ulkonäköön, käyttömukavuuteen tai joskus on vain aika päivittää kulunut ranneke uuteen. 

Rannekkeen vaihtaminen on hyvillä työkaluilla helppoa, kunhan tietää mitä tekee ja on muutaman kerran vaihtamista harjoitellut. Jos vaihtaminen tuntuu hankalalta, suosittelemme viemään kellosi asiantuntevan kellosepän käsiin, jotta vältytään lugien eli rannekkeen korvakkeiden naarmuuntumiselta. 

Metallirannekkeen irroittaminen

Yleensä kellon metalliranneke on kiinni kellon rungossa muotoontehdyillä päätypaloilla eli end linkeillä. Päätypalat kiinnittyvät kellon runkoon jousitapeilla

Helpoiten metallirannekkeen irroitus onnistuu, kun metallirannekkeen lukko ensin irroitetaan rannekkeesta ja näin ollen saadaan kellon taustapuoleen parempi työskentelytila, eikä kellon metalliranneke ole työkalun edessä.  

Suosittelemme metallirannekkeen irroitukseen Regine Horlogeryn rannekkeenvaihtopinsettejä, mutta taitavimmat voivat käyttää myös perinteisiä Bergeonin rannekkeenvaihtotyökaluja. Nahkarannekkeen irroittaminen kellon rungosta on Bergeonin työkalulla helpompaa, mutta metallirannekkeen irroittaminen on helpompaa pinseteillä, koska pääsee painamaan molemmat jousitapin päät samanaikaisesti "pohjaan". 

Regine Horlogery rannekkenvaihtopinsetit miten vaihtaa kellon ranneke

Nahkarannekkeen irroittaminen

Nahkarannekkeen irroittaminen on metallirannekkeen irroittamista helpompaa. Suosituin tapa on hieman "venyttää" nahkarannekkeen päätä niin, että jousitappi nahkarannekkeen sisältä paljastuu. Painamalla jousitapin "holkkia" saa tapin painumaan sisäänpäin ja nahkaranneke irtoaa helposti kellon rungosta. 

miten vaihtaa kellon ranneke Bergeon työkalulla

Metallirannekkeen takaisin laittaminen

Metallirannekkeen laittaminen takaisin kellon runkoon voi olla välillä yhtä haastavaa, kun sen pois ottaminenkin. Itse suosin sellaista tapaa, että asettaa päätypalat kellon rungon lähelle ja toisen jousitapin valmiiksi kellon rungossa olevaan jousitapin reikään. Näin painamalla toisen jousitapin pään alas, saa päätypalan istahtamaan kellon runkoon ja jousitappi automaattisesti painuu kellon runkoa vasten. Muista tarkistaa, että jousitappi on varmasti kellon rungon reiässä ja pysyy tiukasti kiinni. Tämän jälkeen voit kiinnittää metallirannekkeen lukon takaisin rannekkeeseen, joka yleensä onnistuu joko ruuveilla tai holkeilla. 

Nahkarannekkeen vaihto

Nahkarannekkeen asentaminen rannekelloon on helppoa. Varmista, että jousitappi on kellon rannekkeen päädyn sisällä ja ohjaa ensin toinen jousitapin pää kellon rungon jousitapin koloon. Tämän jälkeen paina varovasti toinen jousitapin pää sisälle kellon runkoon. Tarkista vielä, että jousitapit ovat kunnolla kellon rungossa kiinni. 

Natorannekkeen asennus

GearandGoods.fi -verkkokaupassa on laaja valikoima erilaisia NATO-rannekkeita. Rannekeita on monessa eri leveydessä sekä lukuisia värivaihtoehtoja. 

Nato ranneke asennus GearandGoods.fi verkkokaupan miten vaihtaa kellon ranneke -blogi

MIKÄ ON NATORANNEKE?
THE "NATO RANNEKE" oli kehitetty Britannian puolustusministeriön (MOD) toimesta vuonna 1973. Vaatimus oli luoda sellainen kellon ranneke, joka kestää vettä (silloinen ranneke oli nahkainen) ja sopisi irroitettavilla jousitapeilla oleviin kelloihin.

Paras asia NATO-rannekkeissa on se, että ne ovat helposti vaihdettavissa rannekelloosi, ne ovat halpoja joten voit vaihdella värejä ja tyylejä vaikka joka päivä.

Natorannekkeen asentaminen on todella helppoa! Natoranneke on myös erittäin turvallinen ranneke, koska nylon-materiaali kulkee myös kellon alta ja näin ollen varmistaa sen, että mikäli jousitappi rikkoutuu - jää kello vielä toisesta jousitapista kiinni käyttäjänsä ranteeseen. 

Mikäli kellosi jousitappien reiät ovat etäällä kellosi rungosta voit asentaa jousitapit ensin kellon runkoon kiinni ja sitten liuttaa natorannekkeen kuvassa näkyvällä tavalla paikalleen. Tässä tulee kuitenkin varoa, että kellon kuoren reunat eivät rispaannuta natoranneketta (tämän kanssa kannattaa olla tarkkana). 

Varmempi tapa on laittaa natoranneke ensin kellon takapuolta vasten ja sitten vasta kiinnittää jousitapit.

Rannekkeiden kanssa pelaaminen on kelloharrastajien suosikkipuuhaa ja sen takia toivotammekin kaikille mukavaa rannekerulettia! 

 

Jätä kommentti

Osta nyt